Anasayfa / Spor Bilimi & Genel Kültür / KARATE İLE TAEKWONDO ARASINDAKİ FARK NEDİR?

KARATE İLE TAEKWONDO ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Taekwondo el ve ayaklarla yapılan savunma ve vuruş tekniklerinden oluşan, sporcuda ahlaki değerlerin yüceltilmesine katkıda bulunan bir spor dalıdır.

  • Tae Kwon Do ‘yu oluşturan Üç Kelimenin Anlamları :

TAE: Ayak,

KWON: El anlamına gelmektedir.

DO: Prensipler, kurallar, İzlenilmesi gereken yol.

  • Taekwondo Branşları Nelerdir?

Gyorugi: Karşılıklı mücadele.

Poomsae: Temel el ve ayak teknikleriyle yapılan kompozisyonlar. Hayali mücadele.

Gyok Pa: Kırış.

Hosin Sol / İlbo Taeryon: Yakın savunma.

  • Taekwondo’nun Kurucusu Kimdir ?

Taekwondo’nun dünya üzerindeki son halini belirleyen, sistem olarak kurucusu Kore’li bir asker olan “General Choi Hong Hee”dir.

Taekwondo öncelikle ruh ve beden sağlığı için yapılan bir “Savunma Sporu”dur, Mücadele Sporudur. Sporcuda; Saygı, Özgüven, Cesaret, Sabır, Çalışma, Azim, Kararlılık, Ani Karar Verme, Hazır Bulunuşluluk ve Dinç Kalmak gibi kavramlar ister. Bunlar, sporcuda zamanla gelişen özellikler/kazanımlardır. Taekwondo’da rakibe zarar vermek için değil; rakipten puan alabilmek, puan üstünlüğü elde edebilmek için kontrollü-mantıklı-doğru el ve ayak vuruşları yapılır.  (Mesela futbolcularda, futbol topuna; zarar vermek, patlatmak amacıyla vurmazlar. Ama topun ilerlemesi hedefe ulaşması için mantıklı ve doğru vuruşlar gerekmektedir.)

Taekwondo elbisesine dobok denir. Dobok Beyazdır, Beyaz; Barışı, Saflığı, Temizliği, Her An Öğrenmeye Hazır oluşu simgeler.

Karate, savunma ve karşı saldırı hareketlerinin fiziksel yönleriyle gelişimini arayan bir Japon savaş sanatıdır.

Geleneksel karate eğitiminin temaları, zihinsel ve ahlaki yönleri, bireyin genel iyileşmesini hedeflese de, nihai hedef savaşmak ve kendini savunmadır. Bu eğitim gerekli disiplin ve sürekli çaba ile yoğurulur. Eğer karate nedir sorusu sadece bir cümle ile cevaplanmış olsaydı, en uygun yanıt “ilk saldıran olma” şeklinde olabilir. Bu, 1922’de Japonya’ya karate getiren ve modern karatenin babası olarak kabul edilen Okinawan Gichin Funakoshi’nin (1868-1957) bir cevabıdır.

Karate kelimesi iki kanji (Çince karakter) birleşimidir: boş, boş anlamına ve te, el anlamına gelir; Böylece karate “boş el” anlamına gelir. Karate-do, “yol / yol” anlamına gelen “-do” son ekini (“daw” olarak telaffuz edilir), karate’yi, kendini savunma uygulamalarının ötesine geçen yaşam biçimi olarak ima eder. Geleneksel karate-do’da, bir kişi rekabet etmeli ve kendisine karşı üstünlük sağlamak için çaba göstermelidir.

Bugün Japonya’da dört ana karate stili var: Shotokan, Goju-ryu, Shito-ryu ve Wado-ryu. Shotokan, asla Gichin Funakoshi’nin bir stili olarak tarif edilmemesine rağmen, yine de onun stili gibi kabul edilmiştir. Aslında Shotokan, Funakoshi’nin gençliğinde yazdığı şiirleri imzalamak için kullandığı kalem adından sonra seçilen dojo’nun adıydı.